De donkere, gevaarlijke kant van Nederlandse tolerantie


 2 total views,  2 views today

De poging tot moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries is het nieuwste teken van het groeiende bereik van drugsbendes.

Het zou een schokkende gebeurtenis zijn als een journalist in elke stad zou worden neergeschoten. Maar in Amsterdam, bekend als de meest liberale stad ter wereld, voelt het als een aardbeving.

Sinds dinsdagavond, toen de beroemde misdaadverslaggever Peter R. de Vries in een drukke straat in het hoofd werd geschoten , hebben Nederlandse media en politici het over weinig anders gehad. Dit is tenslotte een land waar de misdaadcijfers laag zijn, gevangenissen worden gesloten omdat er niet genoeg gevangenen zijn om ze te vullen en de premier meestal geen lijfwachten heeft en alleen rondfietst. Dit soort dingen horen hier niet te gebeuren.

In sommige opzichten voelt het schieten echter grimmig onvermijdelijk. Nederland staat terecht bekend om zijn gewoontes van tolerantie en compromissen, maar de laatste tijd is er een groeiende verbittering in de publieke sfeer, waaronder een toenemend aantal bedreigingen en aanvallen op journalisten en media.

Vorig jaar maakte de staatsomroep NOS bekend dat het zijn logo van zijn rondzwervende zendauto’s zou verwijderen omdat “vrijwel dagelijks journalisten en technici op de weg om verslag te doen worden geconfronteerd met scheldwoorden, vuilnis wordt gegooid, bestelwagens worden geblokkeerd [en] mensen op hun zij of urineren erop.”

“Het is allemaal zo snel veranderd in korte tijd”, zegt de hoofdredacteur van de NOS.

Net als in sommige andere landen is het ook routine geworden voor vooraanstaande politici om de pers regelmatig aan de kaak te stellen. Vorige maand tweette bijvoorbeeld de extreemrechtse politicus en oproerkraaier Geert Wilders dat “Journalisten – met uitzonderingen daargelaten – gewoon uitschot zijn”, waar zijn collega-parlementslid Thierry Baudet prompt mee instemde : “Het is zo.”

Geert Wilders on Twitter: “Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel. / Twitter”

Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel.

Er is duidelijk een enorm verschil tussen het minachten van journalisten als deze en het neerschieten van hen, en veel van degenen die er normaal gesproken van genieten om de pers te treiteren, hebben de aanval van deze week snel veroordeeld. Maar het is ook duidelijk dat het Nederlandse mediaklimaat steeds drukker wordt: volgens een minister zijn de gemelde bedreigingen en agressie tegen journalisten tussen 2019 en 2020 alleen al ongeveer verdrievoudigd.

Een paar jaar geleden vuurde iemand zelfs een antitankraket af op het Amsterdamse hoofdkwartier van een misdaadblad. Tegen die achtergrond voelen incidenten zoals de schietpartij van deze week minder verrassend dan ze zouden moeten.

Op het moment van schrijven vecht De Vries voor zijn leven en heeft de politie meerdere verdachten aangehouden , maar verder blijft er veel onduidelijk over de zaak. Er wordt echter algemeen aangenomen dat De Vries niet alleen werd aangevallen omdat hij journalist was, maar vanwege zijn rol als vertrouweling van een kroongetuige in een groot proces van drugsbendes – een van een reeks spraakmakende incidenten die een aantal andere aan het licht hebben gebracht. donkere elementen van de Nederlandse samenleving.

Nederland staat al jaren bekend om zijn buitengewoon tolerante omgang met drugs. Onder een beleid dat bekend staat als het gedoogbeleid , is marihuana hier technisch gezien illegaal, maar de verkoop en consumptie ervan worden op grote schaal getolereerd door de autoriteiten, ook in de beroemde Amsterdamse ‘coffeeshops’ waar mensen veel meer consumeren dan alleen koffie.

Lange tijd leek het ‘verboden maar tolereer het’-beleid een meesterlijk stukje Nederlandse verdeeldheid: de politie was vrij om zich te concentreren op serieuzere problemen, en er was weinig bewijs dat het gebruik van marihuana schadelijk was voor de bredere samenleving.

De stereotiepe coffeeshop in Amsterdam of elders leek minder op een louche drugsbar en meer op een vriendelijk buurtetablissement, gerund door een vrolijk verkreukelde eigenaar die er al tientallen jaren zat.

De afgelopen jaren is de Nederlandse drugshandel echter getransformeerd. De eigenaardigheden van het gedoogbeleid zorgen ervoor dat softdrugsgebruik wordt getolereerd, maar dat het verstrekken van grotere hoeveelheden illegaal blijft. Dit betekent dat de belangrijkste bron van grote hoeveelheden marihuana per definitie criminele organisaties zijn.

Terwijl de vraag naar drugs in Amsterdam als gevolg van het toerisme enorm is gestegen, zijn veel van de verkreukelde oude coffeeshopeigenaren gedwongen hun huis uit te gaan en zijn professionele criminele bendes hun intrede gedaan, die bevoorradingsnetwerken runnen die worden geleid door rijke buitenlandse meesterbreinen en zich uitstrekken over Europa.

De handel in cocaïne, ecstasy en andere drugs heeft een enorme vlucht genomen en er zijn wijdverbreide berichten dat nieuwe winkels en bars worden geopend puur om drugsgeld wit te wassen, als onderdeel van wat de Telegraaf ‘een gouden eeuw voor de Amsterdamse drugscriminelen’ noemde.

In 2019 waarschuwde een rapport in opdracht van de Amsterdamse autoriteiten dat de stad “de vrije teugel had gegeven … aan een bont gezelschap van drugscriminelen, een bende oplichters en parasieten, tussenpersonen en afpersers, van dubieuze notarissen en makelaars.”

“We hebben zeker de kenmerken van een narcostaat”, zegt de voorzitter van een Nederlandse politievakbond tegen de BBC.

Geconfronteerd met dergelijke uitdagingen hebben de autoriteiten in Amsterdam en elders herhaalde pogingen ondernomen om de maatregelen tegen te gaan, waaronder pogingen om de verkoop van marihuana aan buitenlandse toeristen te beperken. De regering zelf heeft zelfs geprobeerd de drugshandel te versterken door een paar legale marihuanatelers toestemming te geven om de coffeeshops bevoorraad te houden.

Hoewel sommige onbetrouwbare winkels zijn gesloten, lijkt het effect ervan op de grotere problemen beperkt en zijn er gewelddadige bendeoorlogen geweest. In 2018 gaf de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg een sensationeel televisie-interview waarin hij klaagde dat het bijna onmogelijk was om kleine misdaden aan te pakken omdat zijn korps “voor 60 tot 70 procent [van de tijd] te maken had met moorden, en voor de rest , voornamelijk met onderzoeken naar radicalisering en terrorisme.”

Dat was misschien overdreven, maar een bezoeker die in Nederland arriveert met vrolijke clichés over relaxte liberalen en eindeloze fietspaden, kan nog steeds geschokt zijn om een ​​krant te openen, om vervolgens te lezen hoe vaak handgranaten in deuropeningen blijven liggen als bedreiging van de ene bende naar de andere. Volgens RTL-nieuws waren er alleen al in 2019 in één periode van vier maanden 23 incidenten met handgranaten die thuis of op het werk werden achtergelaten, waarvan vele in Amsterdam.

In sommige kringen bestaat de neiging om dergelijke incidenten af ​​te doen als “criminelen die criminelen pijn doen” – en om aan te nemen dat georganiseerde misdaad niets is waar gezagsgetrouwe mensen zich zorgen over hoeven te maken. Maar dat vreemde cordon sanitaire begint de laatste tijd ook te rafelen, en gewelddadige bendegeschillen hebben ook verslaggevers en het publiek getroffen.

In 2016 werd misdaadblogger Martin Kok doodgeschoten na berichtgeving over verschillende controversiële zaken. Drie jaar later werd Derk Wiersum, een 44-jarige vader van twee kinderen, werkzaam als advocaat in hetzelfde drugsproces als waar Peter de Vries bij betrokken was, voor het oog van zijn vrouw doodgeschoten in een buitenwijk van Amsterdam. Twee maanden later overleefde een andere advocaat ternauwernood een schietpartij terwijl hij zijn hond uitliet bij de Duitse grens. En nu is De Vries zelf, een Nederlandse beroemdheid die bekend staat om zijn werk dat drugsdealers, ontvoerders en anderen ontmaskert, op klaarlichte dag aangevallen.

Individueel zouden deze gebeurtenissen al schokkend genoeg zijn, maar samen voelen ze als iets ergers: een nieuwe bevestiging dat er reële bedreigingen zijn voor de vrijheden die ons Nederlanders dierbaar zijn. Op woensdag hekelde koning Willem-Alexander de laatste schietpartij als een aanval op een hoeksteen van de rechtsstaat – met behulp van een moeilijk te vertalen Nederlandse uitdrukking die verwijst naar de constellatie van instellingen en individuen die de rechtsstaat ondersteunen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Nederland over het algemeen een opmerkelijk succesvolle en vreedzame samenleving blijft. In de buurt van waar ik woon, ten zuiden van Amsterdam, loop je nog steeds meer kans om een ​​melkveehouder met klompen tegen te komen dan een gemene drugsbaron.

Maar het is ook duidelijk dat de Nederlandse tolerantie weliswaar veel lekkers met zich meebrengt, maar ook een zelfkant heeft. Onder de mooie façade van het land bevindt zich een donkere onderstroom, die mogelijk sterker wordt.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord