Israëlisch spionagesoftwareschandaal: journalisten en mensenrechtenverdedigers wereldwijd in het vizier


 10 total views,  2 views today

Volgens onderzoek van verschillende mediaorganisaties is de spionagetool Pegasus gebruikt tegen 180 journalisten en politici over de hele wereld. De Israëlische fabrikant, de NSO Group, had beweerd dat Pegasus werd gebruikt om misdadigers en terroristen te vervolgen.

Het Israëlische technologiebedrijf NSO Group Technologies beweert geautoriseerde regeringen te voorzien van technologie die hen helpt terrorisme en misdaad te bestrijden. Dankzij het bedrijf zouden volgens het bedrijf zelfs mensenlevens zijn gered.

Maar het bedrijf, wiens spionagesoftware Pegasus het op afstand monitoren van smartphones mogelijk maakt, is al bekritiseerd omdat het wordt gebruikt voor gerichte aanvallen op journalisten en mensenrechtenactivisten in verschillende landen, waaronder de moord op de Saoedische dissident Jamal Kashoggi door agenten van de Saoedische regering.

Huidig ​​onderzoek door de Guardian en 16 andere mediaorganisaties wijst nu op aanhoudend misbruik van de hack-spyware Pegasus, waarmee klanten gesprekken kunnen afluisteren op zowel iPhones als Android-apparaten, communicatie kunnen volgen via zogenaamd veilige messenger-diensten, toegang krijgen tot gegevens en For Zo schakel je bijvoorbeeld de camera en microfoon van de smartphone zelfstandig in en uit.

De kranten verwijzen naar een uitgelekte lijst met 50.000 telefoonnummers van 180 journalisten, politici en andere bestemmingen in 20 landen, waaronder Bahrein, Marokko, Saoedi-Arabië, India, Mexico, Hongarije, Azerbeidzjan, Europa, Togo, Rwanda. Degenen die betrokken waren bij de evaluatie van de gegevens wezen erop dat een telefoonnummer op de lijst niet noodzakelijkerwijs betekent dat een mobiele telefoon besmet is met Pegasus of het onderwerp is van een poging tot hacken, maar gaan ervan uit dat de gegevens het mogelijk maken om conclusies te trekken over wat de klanten zijn door NSO geïdentificeerd voor mogelijke spionageaanvallen.

De in Parijs gevestigde non-profit mediaorganisatie Forbidden Stories en Amnesty International hadden eerst toegang tot de lijst en deelden hun bevindingen vervolgens in een onderzoeksconsortium als onderdeel van het Pegasus-project.

De beroemde ex-NSA-medewerker Edward Snowden schreef op Twitter, verwijzend naar het rapport:

“Stop met wat je aan het doen bent en lees dit. Dit lek wordt het verhaal van het jaar.”

Volgens de Israëlische NSO-groep zijn de klanten allemaal staatsactoren, geheime diensten, het leger of wetshandhavingsinstanties. Getroffen journalisten zoals Khadija Ismailova uit Azerbeidzjan, die het doelwit was van hun eigen regering door middel van onderzoeken tegen de heersende familie, maken zich niet alleen zorgen over hun eigen veiligheid en privacy, maar vooral over hun contacten, vooral degenen van wie de journalist zou denken dat anonieme bronnen gebruikt.

“Ik voel me schuldig voor de bronnen die me [informatie] hebben gestuurd omdat ze dachten dat versleutelde berichtendiensten veilig waren en ze niet wisten dat mijn telefoon geïnfecteerd was”, vertelde Ismailova aan Miranda Patrucic van Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

“Mijn familieleden zijn ook slachtoffers” , voegde ze eraan toe . “De bronnen zijn slachtoffers geworden, mensen met wie ik heb gewerkt, mensen die mij hun privégeheimen hebben gegeven, zijn slachtoffer geworden.”

Getroffen journalisten hadden eerder bedreigingen ontvangen en sommigen moesten hun land ontvluchten – hoewel ze ontdekten dat ze nog steeds werden bespioneerd . In Mexico werd een verslaggever vermoord nadat zijn telefoon was bespioneerd, zo meldde de Süddeutsche Zeitung  dat deel van het onderzoekscollectief.

Naast journalisten, mensenrechtenverdedigers en dissidenten waren volgens het onderzoek ook zakenmensen en staatshoofden doelwit van spionage door Pegasus, waaronder 13 huidige of voormalige presidenten, premiers of staatshoofden. Ook al is het nog niet duidelijk of elk telefoonnummer dat voorkomt op de lijst met succes is gehackt, Amnesty International Security Lab, in samenwerking met Verboden Verhalen, forensische analyses uitgevoerd op 67 telefoons en ongedekte succesvolle infecties .

De komende dagen plant het Pegasus-project verdere onthullingen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord