Overstromingsramp: Merkel werd dagen van tevoren gewaarschuwd en verdronk meer dan 150 Duitsers


Onbegrijpelijk! Angela Merkel werd meerdere dagen gewaarschuwd voor de overstromingen, maar de mensen in de betrokken gebieden werden niet geïnformeerd of geëvacueerd. We hebben het over voorbedachten rade en dus moord. Want meer dan 150 doden hadden voorkomen kunnen worden!

Nieuwe ernstige beschuldigingen tegen de federale regering en de Duitse rampenbestrijding komen uit Groot-Brittannië. Was de omvang van de overstroming voorspelbaar? Hadden vele doden kunnen worden voorkomen?

Dat vertelde de Britse onderzoeker Hannah Cloke in ieder geval aan de Sunday Times. De hoogleraar hydrologie aan de Reading University sprak van een “monumentale systeemstoring”. Omdat: het overstromingswaarschuwingssysteem Efas, dat Cloke hielp ontwikkelen, op 10 juli, dus vier dagen voor de verwoestende overstromingen, alarm had geslagen en nauwkeurige informatie gaf over de regio’s waar de overstromingen het gevaarlijkst zouden zijn, werden de gegevens verzonden aan de federale overheid. En dat deden ze – aanvankelijk niets.

De Duitse federale regering heeft dus een duidelijk deel van de verantwoordelijkheid voor de ramp, zei Cloke. “Toen ik [donderdag]ochtend wakker werd en zag hoeveel mensen er waren omgekomen, dacht ik gewoon: dat had je beter kunnen doen.” En: “Mensen hadden gewaarschuwd moeten worden.” Dat mensen niet geëvacueerd werden, laat zien wat er mis is gegaan.

De Duitse Meteorologische Dienst, die de “Efas”-gegevens heeft ontvangen, wijst de verantwoordelijkheid af: ze hebben op de meeste plaatsen gewaarschuwd voor de watermassa’s. De media berichtten volgens de DWD slechts aarzelend over de waarschuwingen voor zwaar weer.

De beschuldigingen zijn schandalig: hoewel de ramp dagen van tevoren kon worden voorzien, beseffen de getroffenen dit pas als het al te laat is. Talloze mensen hadden gered kunnen worden als ze volgens de gegevenssituatie tijdig waren gewaarschuwd. Eersteklas staatsfout.

Tijdens Merkels bezoek aan de plaats van de ramp op zondag zei ze dat de situatie “te maken had” met de opwarming van de aarde en eiste dat we “sneller moesten worden” in de strijd tegen klimaatverandering. Het aantal doden na de stormen staat nu op meer dan 150.

Maar de federale regering werd niet alleen op dit moment gewaarschuwd. Ze zit sinds 2012 aan haar eigen ” rapport over risicoanalyse in de civiele bescherming ” zonder er ooit conclusies uit te trekken. Interessant genoeg behandelt deze risicoanalyse zowel de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen voor de bescherming tegen overstromingen als de voorbereiding op een “pandemie veroorzaakt door het” Modi-SARS “virus”.

Bekwame ambtenaren en echte experts hebben dus tijdig aan de federale regering geleverd wat de politieke leiding op grove nalatigheid in de dossiers had gezet en dus negeerde. De risicoanalyse is opgesteld tijdens de ambtstermijn van Angela Merkel als bondskanselier, voorgelegd aan de Bondsdag en geen van de kabinetten van Merkel vond het de moeite waard om deze om te zetten in verantwoorde maatregelen. Het ging allemaal om Duitsland, niet om de wereld.

U mag gratis verder lezen. Dat blijft ook zo. Deze website is wel afhankelijk van uw donaties. Steun ook vrije journalistiek in deze tijd van het Nieuwe Normaal. Wat normaal is bepalen wij samen. Dat begint op plekken als deze.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft Indignatie het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! U kan hier ons steunen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord