woningnood

Toch weer een column over de woningnood. Ik kan het niet laten hier op te blijven hameren omdat ik vind dat er sprake is van een nationale ramp van ongekende omvang. De Minister van Financiën kan wel blijven roepen dat het economisch gezien goed gaat in ons kleine landje dat supersnel herstelt uit de coronacrisis, maar daar geloof ik geen zak van. Het is een tijd van extreme uitersten, een duidelijk signaal dat er iets niet deugt.

Schilderswijk

Prinsjesdag 21 september was uiterst somber met een saaie Koning die ruim en ongemakkelijk in z’n pak zat. De Troonrede las hij voor zonder een spier te vertrekken, het leek of Alex niet lekker in zijn vel zat. Zal hij door hebben dat er iets niet deugt, zo vroeg ik mij af. Ik was een weekje op bezoek in onze residentie en had wat fietstochtjes gemaakt door Den Haag en omgeving. Als inwoner van de rustieke provincie Drenthe moest ik erg wennen aan het drukke verkeer maar desondanks heb ik een dubieuze indruk gekregen van het leven in die grote stad met enorme tegenstellingen. Zo ineens fietste ik door de Schilderswijk. Mijn metgezellen keken mij veelzeggend aan maar durfden geen uitspraak te doen over wat ze zagen. Ik heb al vaker geroepen dat je ter plaatse een kijkje moet nemen om te weten en te voelen hoe mensen leven in achterstandswijken. Ik zag mensen van buitenlandse komaf. Mannen zaten op stoeltjes naast de voordeur met een ‘peuk in ‘t heufd,’ zoals wij hier in Drenthe plegen te zeggen. Er reden dure asobakken dus zouden sommigen een goeie baan moeten hebben.

Lees ook:  Zorgfraude gebruikt voor financiering terrorisme, Kamer wil actie

Paleizen

De buurt leek overbevolkt. Heeft ook wel wat, gezellig met elkaar keuvelen. Op pleintjes zaten de bankjes propvol met druk gebarende mannen. Oké, het was maar een ritje door een paar straten, er zouden misschien nog autochtone Nederlanders kunnen huizen, maar ik heb ze niet gezien. De wijk leek een enclave in de Hofstad. Mijn indruk was dat de gezinnen in die wijk klein behuisd zijn met bedden op zolders. Opvallend is de tegenstelling als je een paar minuten later langs het Paleis Noordeinde van Alex en Max fietst. Een paleis met veel vertrekken voor een gezin van 5 personen. Oké, met nog wat personeel natuurlijk, een werkkamer voor Alex, eentje voor Max en een drietal studievertrekken voor de meiden. Natuurlijk, verschil moet er wezen, ook al is de afstand tussen Paleis Noordeinde en de Schilderswijk slechts 3 kilometer. Fiets ik voor het Paleis het hoekje om dan sta ik voor de Hofvijver met een indrukwekkend uitzicht op de statige gebouwen van het Binnenhof met de hoge ministeries op de achtergrond. Na een terrasbezoek fietsten we 4 kilometer verder langs Paleis Huis ten Bosch, het woonparadijs van Alex en z’n gezin.

Van schrik de hik

Een klein stukje verder duiken de statige villa’s op van Wassenaar. Daar voelden wij ons erg klein. Zijn we maar direct door gefietst naar de boulevard van Scheveningen maar ook daar voelden wij ons erg klein. Wat een lange promenade met ontelbare terrassen langs het strand. Even uitrusten met een paar versnaperingen. Bij het afrekenen hield ik mij groot en rondde ik zonder te blozen het bedrag naar boven af met 20 cent fooi, de vrek. Er zijn dagen dat ik anders afrond maar ik kreeg van schrik de hik en wilde snel verder. Weg van die dure boulevard waar ik 5 euro betaal voor één biertje. Had ik dat geweten dan had ik wat blikjes lauw bier in m’n rugzak gepropt. Moraal van dit verhaal: we leven in een land met extreme verschillen. Op een fietstochtje van ongeveer 35 kilometer zag ik enorme extremen in een klein volgepropt polderlandje. Oké, verschil moet er wezen, maar zo erg?

Lees ook:  Met nog maar een paar dagen te gaan, zet Trump flink in op Pennsylvania

Ponzifraude

Ik word er moedeloos van als ik in de digitale Telegraaf lees dat in augustus de grootse stijging in huizenprijzen werd gemeten sinds augustus 2000. In augustus waren koopwoningen liefst 18% duurder dan een jaar eerder, zo meldde het CBS. Starters hebben het nakijken. Ik zie een groeiende kloof tussen starters en senior woningbezitters die in de huidige situatie onoverbrugbaar is. Den Haag is een voorbeeld van extremen maar die zien we ook in andere steden. Het is een regelrechte ramp. We staan er nauwelijks bij stil. Er zijn mensen die zich rijk rekenen met overwaarde in stenen en tegelijk zie ik jongeren die zich enorm in de schulden steken. Ach, de rente is superlaag toch? Mensen, denk even na. Dit gaat enorm verkeerd aflopen met een onhoudbare schuldenberg. Er is sprake van een piramidespel op de woningmarkt. Schandalig dat jongeren de prijs betalen van een jarenlange ponzifraude. De woningmarkt is totaal verziekt. Beleggers zijn er massaal op gedoken en melken de bevolking uit. Particuliere huisjesmelkers hadden in 2019 een huizenbezit van ongeveer 35.000 woningen dat snel groeit naar meer dan 40.000. De brilneef van Koning Alex had in 2019 ‘slechts’ 43 woningen in eigendom. O ja, is Prins Bernhard ook niet eigenaar van het circuit in Zandvoort?

Wachtlijsten

Ach ja, verschil moet er wezen. Maar zoveel dat jongeren niet meer kunnen kopen en huren is extreem slecht. Ze blijven hangen bij moeders pappot en dolen op straat door de Schilderswijk. Sommigen rijden in asobakken en schijnen zich goed te redden. Je moet toch wat als kansloze jongere. De misdaad tiert welig en loopt totaal uit de hand in een land waar extremen niet worden aangepakt door de politiek. Op het terras aan de Buitenhof zag ik diverse Kamerleden voorbij paraderen in de lunchpauze. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje in de achterstandswijken, is maar één blokje om. Ook Thiery Baudet zou dat moeten doen als vertegenwoordiger van een oppositiepartij. Ik trof hem aan in Scheveningen waar hij op een besloten bijeenkomst op een luxe ingericht terras een clubje goed geklede mensen toesprak. Ik vrees dat de Haagse kliek weinig op heeft met achtergestelde bevolkingsgroepen in de vele achterstandswijken die we rijk zijn. Ik vrees dat Jeugdzorg de handen vol krijgt aan ontspoorde jongeren. De wachtlijst is enorm, net als de wachtlijsten van woningzoekende jongeren waarvan talloze 10 jaar staan ingeschreven.

Lees ook:  Wat niet in de Miljoenennota stond: Miljardentekort bij Nederlandse Gemeenten

Onder water

Ik ben benieuwd hoe fel de oppositiepartijen tekeer gaan in het debat van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. En hoe het demissionair kabinet denkt te handelen. Ik vrees het ergste. Er gebeurt niets, helemaal niets wat betreft de vastgelopen woningmarkt. Er spelen namelijk wat andere probleempjes, zoals de stikstofcrisis die ons land moet behoeden voor de ondergang. Den Haag ligt nogal dicht op de Noordzee. Volgens voorspellingen van de klimaatgeleerden zal het zeewater nog wat meters stijgen waardoor de kapitale villa’s en paleizen in Den Haag en Wassenaar dreigen onder te lopen. Misschien al in 2050. Regeren is vooruitzien dus worden de huidige problemen op de woningmarkt nu even niet opgelost. En niet vergeten, er ligt nog een andere agenda. U weet welke ik bedoel, helaas kennen velen de inhoud van de Agenda 2030 nog niet.

GW

Overweeg alstublieft om ons te steunen als donateur of ondersteunend lid, ook wij hebben onze inkomsten zien dalen in deze heftige tijden daarom, KLIK HIER voor IBAN of via PayPal hieronder!, wil je ook onze berichten zoveel mogelijk delen dit is voor ons van levensbelang, hartelijke dank en veel leesplezier.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.Door Indignatie redactie

Auteur en slecht gehumeurde klager

Geef een antwoord