do. dec 1st, 2022
baudet

Een paar jaar geleden zat ik bij een vriend thuis een biertje te drinken. Ons gespreksonderwerp was (zoals gewoonlijk) auto’s en in het bijzonder mijn auto. Hoewel mijn auto (een Ford Fiesta uit 2014) nog lang niet aan vervanging toe was, was ik toch al een beetje aan het nadenken over een andere auto. Ik noemde hem een aantal merken en modellen op. Één daarvan was de Renault Clio, om voor mij moverende reden. De drie daaropvolgende weken kreeg ik bij iedere website die ik bezocht en ieder internetfilmpje dat ik bekeek direct een dik drie minuten durend luidruchtig filmpje van en over de Renault Clio te zien.

Mijn collega’s willen iedere vrijdag het weekeinde inluiden met een pizza. Toen één van de collega’s opperde om te pizza te vervangen door een broodje gezond bij Bakker Bart waren binnen 24 uur waren alle websites die ik bezocht, filmpjes en tijdlijn op Facebook en Instagram bedekt met advertenties van Bakker Bart.

Toen ik op de snelweg werd ingehaald door een auto van installateur Hoppenbrouwers deed dat mij denken aan een man die ik als intercedent van een uitzendbureau een jaartje of twintig geleden aan een baan heb geholpen. Die man had dezelfde achternaam en hij sprak die achternaam op een hele bepaalde, typisch Tilburgse manier uit, door enkele klinkers en medeklinkers in te slikken. Dat kwam er erg grappig uit. Ik deelde deze anekdote met een kennisje, waarna installateur Hoppenbrouwers dacht dat ik daadwerkelijk iets bij hen wilde bestellen, en dezelfde avond nog een serie advertenties op me afvuurde.

Toen ik voor mijn 12 1/2 jarig jubileum bij mijn werkgever als aandenken aan deze Olympische prestatie een horloge wilde kopen en daarover hardop filosofeerde, reageerden horlogemakers meteen en vuurden via Facebook en Instagram de meest prachtige uurwerkjes op me af. De één nog mooier dan de ander. Ik deed de uitspraak rond en uur of zeven. Twee uur later kon ik alle luxe horlogemerken opnoemen. Van Berling via Vincenzo tot Breitling en alles daartussen.

Ook reageerde Stella Fietsen, toen ik een gesprek had over welke ondernemingen keukenkoning Ben Mandemakers nog meer bezat. Naast zijn keukenimperium heeft de gezellige Brabander namelijk ook belangen in autodealer Van Mossel en internet fietsenmaker Stella Fietsen. Binnen een half uur ná de uitspraak dat Mandemakers ook nog Stella Fietsen bezat begon Stella Fietsen met het afvuren een gelikte reclamecampagne op mij, compleet met advertenties, aanbiedingen en gelikte filmpjes.

De linker koplamp van mijn auto was stuk. Ik had het daarover met mijn buurman Mohammed. Hij hielp me met het verwijderen van de kapotte koplamp, wees mij op het type lamp (ieder type autolamp heeft een H-nummer, ook weer geleerd) en gaf me een adres waar ik een vervangende lamp kon kopen. Diezelfde avond was mijn hele tijdlijn op Facebook en Instagram gevuld met autolampenfabrikanten, inclusief aanbiedingen. De lamp had ik overigens al gekocht bij het adres dat Mohammed me gaf.

Garderobe vervangen omdat de huidige kleding versleten is? Binnen enkele minuten na het filosoferen hierover vult de tijdlijn op Facebook en Instagram, en de filmpjes op YouTube met kledingmerken en afbeeldingen van precies die kledingstukken die ik wil vervangen.

Pas echt dol werd het na een reclameblokje op NPO Radio 1, dat ik in de auto onderweg van mij werk naar huis luisterde. Bij thuiskomst wilde ik een YouTube filmpje van RTLZ bekijken, waarna er liefst 7 (!) advertenties tegelijkertijd op me werden afgevuurd. Alle zeven (!!) uiterst luidruchtige filmpjes kwamen van precies dezelfde aanbieders, die tien/vijftien minuten daarvóór nog in het STER reclameblok op NPO Radio 1 zaten. Na het bekijken van zeven (!!!) filmpjes kreeg ik het filmpje van RTLZ pas te zien.

Moraal van dit verhaal: Jouw smart phone of tablet luistert ieder gesprek dat je voert af, en slaat kernwoorden op, op een server. Met die gegevens worden binnen enkele seconden adverteerders gezocht, een advertentiecampagne ontwikkeld en op jou afgevuurd, zodat je (hopelijk) automatisch tot aankoop overgaat. Bij iedere advertentie die ik nu op het web tegen kom vraag ik me af wanneer ik het ook alweer over dit product heb gehad. Vaak zit daar enkele minuten tot ongeveer een uur tussen.

Daar hoor je Thierry Baudet dan weer niet over.

Overweeg alstublieft om ons te steunen als donateur of ondersteunend lid, ook wij hebben onze inkomsten zien dalen in deze heftige tijden daarom, KLIK HIER voor IBAN of via PayPal hieronder!, wil je ook onze berichten zoveel mogelijk delen dit is voor ons van levensbelang, hartelijke dank en veel leesplezier.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.Door Indignatie redactie

Auteur en slecht gehumeurde klager

Geef een antwoord